Ampliación escuela Pedralta · Girona

Tira grafica.jpg

...............................................................................................................................................

2012                           Primer Premio

Promotor:                  GISA

Superficie:                 1.540 m2

Presupuesto:             2.250.000 €

 

Equipo:

GRND82 + dataAE

..............................................................................................................................................

2012                                   First Prize

Developer:                         GISA de l'Habitatge

Surface:                             1.540 m2

Budget:                              2.250.000 €

 

Team:

GRND82 + dataAE

................................................................................................................................................

La escuela Pedralta, está en santa cristina de aro, un pequeño pueblo del Baix Empordà, en Girona. La escuela se ha quedado pequeña y es necesaria una ampliación con más aulas y una nueva administración con un nuevo acceso al recinto escolar.

Planteamos una ampliación sensible con el entorno. El solar está junto a unos campos de cultivo justo enfrente del antiguo camino que lleva a la Iglesia. Proponemos un edificio compacto, que ocupe poco terreno, con vistas a los campos y al bosque cercano. Todo el programa se concentra en una barra que se adapta a la pendiente descendente del camino antiguo de la iglesia. La planta baja se reserva para la nueva administración y el acceso a la escuela. La planta primera se reserva para las aulas y se conecta con el edificio antiguo.

La geometría del edificio responde a la tipología edificatoria agrícola del entorno, de manera que se camufla y pasa desapercibido. Se propone un contenedor de hormigón armado con textura bruta en el exterior, mientras que los interiores son cálidos de madera. Todas las aberturas se protegen con brise-soleils de aluminio perforado para evitar el exceso de radiación en el interior de la escuela.

................................................................................................................................................

A mostly agricultural landscape, the proximity of Santa Cristina’s old village and the “Camí del fondo” track -an ancient roman path which connected the main road with the old church- are our main implementation references. Working against the expansive actuation proposed by the official master plan, a much more compact strategy is chosen, concentrating functions and liberating the surroundings, generating facade in front of the cultivated fields, lining up with the ancient wall that tracks the “Camí del fondo” position, so the urban connection is kept doing minimal modifications.

One single built element solves a triple programmatic function: classrooms, fence and access. We propose two-stories, long and compact building, which solves continuity with preexistent school on first floor and generates a new access on ground floor organized around the administrative sector and the library. On big gabled roof unfolds the program as the slope of the plot descends and integrates the new building into the old village profile and with the surrounding agricultural buildings.

The building proposes an exercise of economical optimization through the grouping of different functions in one single element. A concrete volume is proposed where the facade is acting as enclosure and structure, liberating the interior so it can be adapted to future functional modifications. The interiors are done with wood to compensate the strong mineral exterior.

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

GRND82 · Ciutat de Granada 82 Bajos · 08005 Barcelona · +34 637 170 788 · info@granada82.com